Търсите кредитна карта

Въпросът на който трябва да си отговорим преди да потърсим първата си кредитна карта

Когато човек търси финансова независимост и удобни  решения за финансирани на своите или семейни нужди, неизменно стига да момента, когато се налага да преценява ползите и недостатъците от ползване на кредитна карта. Кредитните карти са чудесен начин да изградите кредитната си история, да правите големи покупки и да използвате заемни средства при спешни случаи. Както при повечето финансови решения обаче, има рискове и ползи свързани с използването на първата Ви кредитна карта.  Преди да се хвърлите на първото предложение, което ви попадне, трябва да обмислите последиците.  От изключителна важност е да прецените своите възможности и да ги съпоставите със своите нужди. И тук идва  най-съществения въпрос на който трябва да си отговорите първо:  “Как ще ползвам кредитната карта?”.

1. Удобство и сигурност при плащане без допълнителни разходи.

Искате да разполагате с повече средства без да се налага да ги носите в брой. Търсите удобство и сигурност за своите плащания и плащането на лихва не ви влиза в плановете. Кредитната карта ви се струва като удобен вариант, но не сте сигурен какво точно търсите.  

Нашата препоръка: Търсете кредитна карта, която да ви дава максимален гратисен период, разнообразие от методи за навременно погасяване на ползваните средства и поносима годишна/месечна такса.  Гратисният период ви дава възможност да ползвате безлихвен кредит за период от 30 до 55 дни за покупките направени с кредитната карта.

За да се възползвате от това, е важно да проучите как работи гратисния период и да разберете на всяка цена до коя дата вие трябва да погасявате задълженията, ако не искате да плащате лихва. Това предполага удобни и бързи методи за погасяване на задълженията, които трябва да проучите още при избирането на кредитна карта.

Не по-малко важно е и начинът по който ще се информирате за това колко са задълженията ви и до кога следва да направите плащането – месечни извлечения, SMS-и, онлайн банкиране, апликация и др. Годишната такса също е важен момент. Бъдете наясно каква годишна или месечна такса ще плащате и при какви условия, за да избегнете неприятни изненади. Ако това е вашия план, договорената лихва по вашата карта  не би трябвало да от основен фактор при избора на кредитната ви карта.

2. Големи или спонтанни покупки на кредит

Търсите начин да финансирате инцидентни покупки, като бяла и черна техника, мебели, пътувания и други.  Не разполагате с подобни суми в брой, но имате възможност да плащате месечни вноски. В такъв случай, кредитната карта  може да ви е от голяма полза. Едно обаче трябва да е ясно:  пазаруването с кредитна карта и плащането на вноски, ще ви струва допълнително средства под формата на лихва, която ще трябва да заплатите до пълното погасяване на сумата, която сте използвал.  

Нашата препоръка.  Търсете карта с възможно най-нисък лихвен процент. Ако все пак, за вас най-важно е размерът на вноската и сте готов да платите малко повече лихва за това, търсете кредитна карта с  ниска месечна вноска. Имайте предвид, че по-ниската вноска, означава по-дълъг период за погасяване и съответно повече платени лихви и такси. Годишната такса също е от значение: кредитна карта с ниска лихва и висока годишна или месечна такса може да обезсмисли ниската лихва.  За ваше улеснение тук може да проверите колко би ви струвала покупка с кредитна карта.  

3. Максимална стойност за моите пари

Вие сте човек, който търси да извлечете максимум полза от всяка ситуация. Това важи в пълна сила и когато пазарувате.  Търсите максимална стойност за своите пари.

Нашата препоръка. В този случай, препоръчваме ти да се  ориентираш към кредитна карта, която дава отстъпки, кеш-бек, точки или друг “loyalty” механизъм, който ще ти помогне да максимизираш стойността  на твоите пари.

С други думи, така или иначе харчиш пари всеки ден, защо да не получаваш част от тях обратно под различна форма? В днешно време не е трудно да намериш кредитна карта, с която можеш да получаваш отстъпки с всяка покупка, за разлика от дебитните карти, където получаването на отстъпки или кеш-бек например е по-скоро изключение отколкото правило.

Имайте предвид, че ако наистина държите да сте на плюс, плащането на лихва за револвиране по кредитната карта донякъде обезсмисля нещата. Доста вероятно е лихвата която ще плащате да надвишава размера на отстъпките, които ще получите. Това не трябва да ви спира или да омаловажава факта, че може да получите отстъпка за почти всяка покупка.   Ако все пак сте избрал такава карта и допускате, че ще има моменти, когато ще се наложи да платите лихва, с нашите калкулатори може да изчислите до какъв баланс може да си позволите да плащате лихва така, че все пак да останете на плюс от отстъпките предоставяни от кредитната карта, която ще ползвате.

4. За пътуване

Вие пътувате често в чужбина и бихте искали да разполагате със средства и да избегнете досадния обмен на валута, което понякога може да се окаже много скъпо. Необходим ви е удобен начин за онлайн резервации на хотели, самолетни билети или кола пода наем.  

Нашата препоръка.  В такъв в случай препоръчваме да потърсите карта без такса за превалутиране и съответно без допълнителни такси за разплащания в други държави. Някои карти предлагат и безплатна застраховка, която може да включва медицинска застраховка, загуба на багаж, помощ при загубени документи и т.н.

Времената, когато задължително ти трябваше кредитна карта за резервация на хотел и кола под наем, безвъзвратно отминаха. Въпреки това, ползването на кредитна карта за резервации е по-скоро удобство отколкото прищявка. Да вземем например колите под наем. Rent-a-car компаниите обикновено блокират солидна сума като депозит, докато ползвате колата, за да компенсират разходи по евентуални щети. В този случай, е добре да предоставите кредитна карта, вместо да ползвате предвидените пари за вашето пътуване.  

5. Пари в брой на кредит

Традиционалист сте и разплащането в брой за вас е най-работещият вариант. В същото време смятате да ползвате кредитната си карта като източник на кеш. Обикновено тегленето на пари от кредитна карта е скъпо удоволствие.

Нашата препоръка. Във ваш интерес е таксите, които се начисляват да са възможно най-ниски. Годишният лихвен процент е също доста важен елемент, тъй като според масовата практика парите в брой не се ползват с гратисен период и освен, че ще платите такса за тази услуга,  лихва започва да се начислява от деня на тегленето до деня, в който се погасят.

 Сами по себе си кредитните карти са универсално средство за разплащане и комбинацията от възможности за инцидентни покупки, без да носите големи суми в брой. Удобството при пазаруване дори и в чужбина и достъпът до парични средства в брой, представляват добър вариант за ползване на пари на кредит, стига това да се случва според добре обмислен план. Все пак правилното ползване е въпрос на правилна преценка на вашите нужди без да надскачате реалните си възможности.

 RelatedPost