Имате кредитна картаНе искате кредитна картаТърсите кредитна карта

Колко скъпо излиза минималнaтa вноска по кредитна карта

Една от най-скъпите грешки, които можете да допуснете ползвайки кредитна карта, е да добиете навика да плащате само минималната сума, дължима всеки месец. Минималната сума може да изглежда приемлива и да не натежава във вашия бюджет, но в дългосрочен план, ще ви струва много пари под формата на лихви и такси.

Как се определя минималното плащане по кредитна карта

За да разберете по-добре защо плащането само на минимална вноска може да бъде толкова скъпо, важно е да научите как се изчислява минималното плащане . Най-разпространеният начин, по който се формира минималното плащане  на база процент от общото задължение. Този процент може да варира някъде мебду 3% и 5%. Друг начина, значително по-рядко срещан, е с фиксирана вноска спрямо изпозлваната сума.

Как всъщност се разпределя минималната сума?

За пример, нека разгледаме кредитна карта с баланс от 1,000 лв, и договорен годишен лихвен процент (ГЛП) от 18%. Когато разделите ГЛП на  дванадесет месечни периода, ще получите 1.5% лихва на месец. За целите на примера, ще приемем че минималната вноска е 3% минимум 20 лв от задължението. Това означава, че минималното плащане през първия месец е 30 лв  или 1,000 лв * 3%. С ГЛП на картата от 18% или 1,5% на месец означава, че от сумата 30 лв, 15 лв ще се ползват за погасяване на лихва (1000 * 1.5% = 15), и само 15 лв ще погасят част от главницата и ще бъдат отново на разположение. Също за улеснение на примера не включваме каквито и да било такси. През следващия месец оставащият ви баланс вече е 985 (1000 – 15 = 985 лв.), Така че следващото ви минимално плащане ще бъде 29.55 лв. (985 х 3%). От тази вноска 14,78 лв покриват начислената лихва за този месец, и 14.77 погасяват главницата.

Както можете да видите по-горе, за 2 месеца сте направили плащания на обща стойност почти 60 лв, но от тях само половината са отишли за погасяване на главница. Ако продължите да плащате само минималната сума и спрямо посочените по-горе параметри, ще ви отнеме 74 месеца или почти 6 години, за да изплатите начално салдо от 1000 лева. Това би довело ви струвало 597 лв под формата на лихва до пълното погасяване!

Поддавайки се изкушението да плащате само минимална вноска, дългът  лесно може да излезе извън контрол. От решаващо значение е да имате план и да помислите как по-бързо да погасите картата си, за да си спестите разходи и нерви.

Ако все още ви изглежда сложно, полвайте нашите калкулатори за кредитна карта с променлива вноска и фиксирана минимална вноска. С тяхна помощ лесно ще научите колко ще ви струва “удоволствието” да плащате минимална вноска по кредитна карта.

Прочетете още: