Имате кредитна картаНе искате кредитна картаТърсите кредитна карта

Колко струва да ползваш кредитна карта на банкомат

Ползването на кредитни карти за теглене на пари в брой от банкомат е удобна услуга, но е свързано с доста високи такси. За разлика от дебитните карти, таксите по кредитните карти са в пъти по-високи.

Как точно са структурирани таксите за ползване на банкомат?

Преди всичко, трябва да знаете, че таксите се определят от банката издател на кредитната карта. В масовия случай, таксата е дефинирана като процент от изтеглената сума или абсолютна сума, което е по-голямо. Например, таксата за ползване на банкомат може да е “2% но не по-малко от 3 лв”. В този случай ако изтеглите 100 лв на банкомат, размерът на таксата ще е 3 лв – (100*2% = 2, което е по-малко от 3). Ако със същата карта изтеглите 200 лв, размерът на таксата ще е 4 лв – (200*2% = 4, което е по-голямо от 3 лв).

Често срещана практика, е таксата за теглене на банкомат да представлява сбор от двата компонента. Например, таксата е посочена като  “2% плюс 3 лв” от сумата на тегленето. Ако вземем горния пример, таксата за теглене на 100 лв ще бъде 5 лв, тъй като 100*2%+3 = 5 лв. За теглене от 200 лв таксата ще е 7лв, където сметките са: 200*2%+3 = 7.

Размерът на таксата може да зависи от това, кой банкомат използвате. В повечето случаи, банките издатели предлагат по-ниски такси ако ползвате тяхната мрежа от банкомати и съответно завишават таксите, ако ползвате банкомати на други банки. Още по-високи са таксите ако  теглите пари в чужбина.

Ако все пак ви се наложи да ползвате своята кредитна карта на банкомат, е добре да знаете колко ще ви струва и кой е най-евтиния метод.

Изчислете сами

За щастие, вече може да използвате нашия калкулатор с който да изчислите колко ще ви струва всяко теглене на банкомат. Достатъчно е да знаете каква такса е определила банката издател. Ако не сте наясно, препоръчваме да се свържете с банката и да попитате или да потърсите в тарифата за физически лица, секция кредитни карти.