Имате кредитна картаТърсите кредитна карта

Няколко съвета за сигурно използване на кредитна карта

Дали ползвате вече кредитна карта или ви предстои, трябва да знаете, че ползването на такава е съпроводено с редица рискове. Рисковете са свързани с кражба на данни от картата ви,  което води до злоупотреби и лиспващи пари от вашата сметка. Това обикновено се случва ако картата бъде “скимирана” на банкомат, предоставени данни на фалшив уеб сайт, измама по телефона и други. Най-често обаче се случва ако не сте внимателни.  Колкото и банките да инвестират в технологии и да подобряват сигурността на своите системи, те не биха могли да се справят сами без помощта на самия картодържател.

За да вникнете във важността на следващите редове, преди всичко трябва да се абстрахирате от мисълта „Това няма как да се случи на мен“, и да се опитате да осъзнаете, че сигурността на вашите пари е изцяло във Ваши ръце, ако следвате няколко прости правила. За да не се окажете в неприятна ситуация и да се чудите къде са изчезнали пари от вашата  сметка, препоръчваме внимателно да прочете нашите съвети помесетени по долу.

  • Пазете в тайна своя ПИН код. Никога не носете ПИН кода си написан заедно с картата, или поне да не е на лесно достъпно място, и при никакви обстоятелства не го споделяйте с никого.  Осъзнаваме, че в днешно време е трудно да се борави с всички пароли и ПИН кодове, които използваме ежедневно, но все пак е важно да се третират с нужното внимание и доза сигурност. Смартфоните предоставят елегантни решения за сигурно съхраняване на ПИН и пароли, които могат да бъдат от полза. Друг  вариант е ПИН кодовете да се променят на по-лесно запомняща се от Вас комбинация от цифри, като се има предвид, че повечето банки в България позволяват промяна на ПИН на банкомат на банката.
  • Не давайте информация, която смятате, че не трябва да споделяте. Освен ПИН код, не е желателно да споделяте още своя номер на карта, дата на валидност или допълнителен код (CVV/CVC) , който обикновено се намира на гърба на картата и се използва за онлайн покупки.
  • Винаги прикривайте с ръка клавиатурата докато въвеждате своя ПИН код на банкомат или на ПОС терминал.  Колкото и невероятно да звучи, това е най-сигурният начин да предпазите своята карта от скимиране на банкомат. Използваните скимиращи устройства запаметяват информацията от магнитната лента или чипа на картата, но без ПИН кода тя е безполезна. А ПИН кодовете се събират от скрити камери които зaписват клавиатурата на банкомата докато въвеждате ПИН кода си.
  • Дръжте своите карти на видно място в портфейла и проверявайте от време на време дали някоя не липсва. В момента в който забележите, че някоя от пластиките Ви липсва, незабавно информирайте банката издател за да блокира картата.
  • Редовно преглеждайте внимателно своите извлечения.  Когато Ви пристигне месечното извлечение, отделете 10 минути и разгледайте внимателно всички транзакции извършени за периода. Ако имате съмнение, че някоя от тях не сте извършили Вие, незабавно информирайте банката издател. Използвайте сигурни сайтове за онлайн търговия. С нарастващия дял на онлайн търговията, растат и злонамерените посегателства върху средствата за разплащане. Преди всичко се уверете, че пазарувате от сигурен сайт. Потърсете мнения на други ползватели на сайта.  Независимо обаче от кой сайт пазарувате, имайте предвид, че никой сайт няма да Ви поиска ПИН кода на картата, било то да го напишете някъде или да го споделите по телефон. Поискат ли ПИН код за онлайн плащане, по-добре не рискувайте.
  • Проучете какви услуги предлага банката издател за допълнителна сигурност при ползване на кредитната карта. Текстови известия в реално време за всяка трансакция, е вече достъпна услуга предлагана от мнозинството банки издатели на платежни карти. Абонирайки се за тази услуга, ще получавате SMSи в реално време за всяка трансакция, като по този начин ще бъдете своевременно информиран, ако Вашата карта се използва неправомерно, и ще можете да информирате банката незабавно за възникналия проблем.  “3D Secure” е улсуга разработена да предостави допълнителна сигурност при онлайн разплащания. Накратко казано, пазарувайки на уеб сайтове поддържащи тази услуга, ще ви бъде поискана парола, която вие лично сте избрали или ще ви бъде изпратен код на SMS, като допълнително изискване за идентификация. Ако не сте сигурни дали вашата кредитна карта поддържа тази услуга може да се обърнете към банката издател.

Следвайте нашите съвети, за да си спестите евентуални неприятности породени от небрежно отношение към вашата карта.