Кредитна карта – ръководство за начинаещи

Какво е необходимо да знаем

Искате кредитна карта но не знаете от къде да започнете? Попаднали сте на правилното място. Подготвили сме най-важното което, трябва да знаете преди да вземете първата си кредитна карта, стъпко по стъпка.

 

Помислете добре дали ви трябва кредитна карта

Преди всичко трябва да се отговорите на един въпрос: Как ще ползвам своята пъва кредитна карта?

Подходете отговорно

Да ползваш кредитна карта, значи да харчиш пари на кредит. Никога не я ползвайте , ако нямате план как ще върнете използваните средства или с други думи пазарувайте само това което може да си позволите. Харченето на пари с кредитна карта е лесно. Проблемът е връщането им. Създайте си бюджет, за да знаете с какви средства разполагате на месец.

Започнете с една кредитна карта и не бъдете претенциозни за лимита

Една кредитна карта е напълно достатъчна за начало. Не се изкушавайте да вземате други карти само защото можете. Ниският кредитен лимит е полезен за вашето финансово “здраве”. В зависимост от начина, по който ще го използвате, 500 лв или 1000 лв са достатъчни за първа карта.

Ползвайте кредитната си карта по предназначение и с мярка

Ползвайте предимно за покупки и се опитайте да погасявате ползваните суми в гратисен период. По този начин ще си спестите разходи за лихви и такси. Ако все пак смятате да ползвате кредитна карта за финансиране на големи покупки, които да плащате на вноски, подгответе си план за колко време ще го погасите и се постарайте да се придържате към него. С помощта на  нашите калкулатори ще може да изчислите колко би ви струвало изплащането на покупката. 6 златни правила как да ползвате кредитна карта.

Избягвайте тегленето на банкомат

Тегленето на банкомат от вашата кредитна карта е неизменно свързано с такси и не ползвате безлихвен период. Ползвайте само в краен случай.

Не пропускайте месечни плащания

Погасявайте задълженията си на време и се стремете да не пропускате вноски. Освен че ще си спестите излишни разходи, ще си изградите добра кредитна история и шансове за по-ниски лихвени условия по финансови продукти за в бъдеще.

“Минималната месечна вноска” не е ваш приятел

Ако нямате възможност да погасявате всичко в гратисен период или ви се е наложили да теглите на банкомат, никога не плащайте само минималната вноска. Това е най-скъпия начин да погасите задължение си.

Запознайте се начините за сигурно използване

Никога не позволявайте на други да използват картата ви. Вие носите отговорност за отпуснатия ви кредитен лимит. Не предоставяйте данни за вашата карта на други лица и най-вече на непознати.

Месечното извлечение е източник на полезна информация

Следете внимателно месечното си извлечение.  Ползването на кредитна карта предразполага към безконтролно харчене. Месечното излвечение ще ви даде информация колко и къде харчите. Ако имате съмнение за трансакции в извлечението, които не сте направили, незабавно уведомете банката издател.

Каква е цената,  която плащате ползвайки пари на кредит? 

Цената за ползването на кредитна карта е лихвата и таксите, които плащате на издателите за ползването на кредитна карта. Проучете внимателно,  какви са таксите и как се начислява лихвата по вашата  карта, за да може да си правите по-добре сметката.

 

Избрано от Блогът за кредитни карти