Имате кредитна картаТърсите кредитна карта

Има ли смисъл да се ползва кредитна карта в България?

как ползвам кредитна карта
Кое е това нещо, което не мога да направя без кредитна карта? Краткият отговор на този въпрос е “няма такова”. Дори емблематичната причина, че без кредитна карта не можете да направите резервация за самолетен билет, кола под наем или хотел, отдавна изгуби своята магия. Доводът, че без кредитна карта не може да изградите добра кредитна история, също не е валиден за българската действителност. Дали ползвате кредитна карта или потребителски кредит, за кредитната ви история няма голямо значение.

Някои ще кажат, че пазаруването с кредитна карта е по-сигурно. Това донякъде е така, ако е налице допълнителна застраховка тип “Защита на покупката” , която обикновено се предлага като бонус към много кредитни карти. И все пак защо да ползваме кредитна карта в България? Оставяйки настрана най-очевидната причина, пари на кредит, съществуват и ред други причини поради, които си струва да ползвате кредитна карта:

  • Проследимост  на паричните потоци

Започваме с проследимост  на паричните потоци. Всички издатели на кредитни карти се ангажират да предоставят на своите клиенти, ползващи кредитна карта, месечни извлечения с изчерпателна информация за всички трансакции направени през отчетния период, което обикновено е един календарен месец. Ползвайки кредитна карта за своите покупки лесно ще може да проследите колко пари харчите и за какво.

За сравнение, ако ползвате дебитна карта, няма да имате тази информация синтезирана. Естествено, ако ползвате електронно банкиране ще можете да правите справки, но това ще изисква повече усилия, докато ползвайки кредитната карта, банките ще ви изпращат обобщена информация в определен ден от месеца, по удобен за вас начин. Ваш е ангажимента да ги преглеждате и да си правите сметката.

  • Защо да не получавате повече за парите си?

В днешно време, ползването на кредитна карта носи редица предимства. Дори и в България не е трудно да се намери такава карта, която предоставя отстъпки при пазаруване или ви връща част от изхарчената сума обратно, било то под формата на програма за лоялност, “кеш-бек” или друго. Представете си, че всеки месец харчите около 200 лв. на  месец за храна. Дори и да ги имате в брой или в дебитна карта, нищо не ви пречи да пазарувате с кредитната си карта и да получавате 1% или 2% обратно в края на месеца, например. Ползвайки картата по този начин и погасявайки всичко в гратисен период, няма да плащате лихва, а може само да спечелите.

Така или иначе притежавайки кредитна карта, която не ползвате, има голяма вероятност да плащате годишна такса само, за да я държите в портфейла си. Сметката хич не е сложна. Да приемем, че имате кредитна карта, за която дължите 30 лв. годишна такса, дори ако не е активна. В същото време това е карта, която ви връща всеки месец по 1% обратно от всички покупки. Ако правите средно на месец само по 200 лв. покупки с нея, за една година ще получите обратно 24 лв. Не пропускайте подобни възможности с лека ръка.

  • Пари за път

Вече зачекнахме темата, че при пътуване, няма нищо което не може да направите с дебитна карта или друг метод за разплащане. Все пак, има някои моменти в които една кредитна карта би била много полезна.

Представете си следната ситуация. Планирали сте семейна ваканция в чужбина. Предплатили сте самолетни билети, хотели, напълнили сте дебитни и предплатени карти като предварително сте си определили бюджет. По време на ваканцията, ви става интересно и искате да наемете кола, с която да посетите много интересно място. Rent-a-car компаниите ще ви предоставят кола, но ще искат депозит от порядъка на няколкостотин лева. Депозирането при наем на кола се случва, като обикновено се блокира сума от карта предоставена от клиента. Блокираната сума не може да се ползва за периода на наем на автомобила и се отблокира до няколко дена след връщане на колата, ако няма щети разбира се.

В този един момент, сте поставени пред дилемата дали да промените предварително направения бюджет или  да се лишите от нещо интересно и желано. Ето къде кредитна карта би била полезна. Може да я предоставите за нужния депозит, без да се налага да променяте плановете си.

  • Допълнителни придобивки

Един  от най-често срещаните безплатни бонуси към кредитна карта е застраховка “Помощ при пътуване”.  Без претенции за изчерпателност, подобна застраховка може да покрива репатриране на аварирал автомобил, разходи за медицински услуги по време на пътуване в чужбина, загуба на багаж от авиолинии, лични разходи при закъснял полет и др. Може никога да не ви се наложи да ги ползвате, но донякъде е успокояващо, че ги има.

Даваме за пример доста прозаична ситуация. Някои кредитни карти предлагат безплатно репатриране на аварирал автомобил до 25 км например, само с едно обаждане на предварително посочен от банката телефон. Имайте предвид, че за някои застраховки има условия за тяхното активиране, което обикновено е ползване на кредитната карта. Препоръчваме да проучите какви застраховки има вашата карта, какви са покритията и при какви условия се активират.

  • Бели пари за черни дни

Ако сте от хората, които са достатъчно отговорни и имат заделени пари за черни дни, тези редове не са вас.  Ако сте не сте успели да заделите фонд за спешни случаи, една кредитна карта на разположение, никога няма да е излишна. Разбира се това не е най-добрия начин да ползвате една кредитна карта, но ако това за вас е решение  уверете се, че по кредитната ви карта няма годишна такса и какви са условията на банката издател да поддържа вашата карта безсрочно. Има вариант да закрият картата ви без предизвестие ако не е ползвана определен период от време.